• Exkurzia vo Viedni
        • Exkurzia vo Viedni

        • 19.10.2023 09:22
        •        Dňa 4. októbra sme sa my, žiaci siedmeho a šiesteho ročníka, zúčastnili poznávacej exkurzie vo Viedni.
                Po príchode do Viedne začala naša prehliadka na  Námestí Márie Terézie a našou prvou zastávkou bolo Prírodovedné múzeum, ktoré sa nachádza  priamo oproti jeho architektonickej dvojičke,  Umeleckohistorickému múzeu. Obe budovy boli postavené v rokoch 1872-1981 na žiadosť cisára Františka Jozefa I. v novorenesančnom štýle. Prírodovedné múzeum je rozdelené do viacerých oddelení, nachádzajú sa tu stále aj dočasné výstavy. V ňom sme mohli pozorovať zaujímavé exponáty, ako napríklad vývoj našej planéty, pravek, dinosaury, zvieratá a minerály. Nachádzali sa tu aj interaktívne exponáty. Mali sme možnosť vyskúšať si funkčný model sopky,  mohli sme počúvať zvuky na Zemi pred osídlením ľuďmi. Zaujímavé bolo po naskenovaní tváre stať sa súčasťou praveku...
               Prehliadka pokračovala návštevou rakúskeho parlamentu, ktorého budova je postavená v starobylom štýle a dodnes sa v nej konajú zasadnutia. Pred hlavným vchodom sme obdivovali monumentálnu fontánu, ktorej ústrednou postavou je grécka bohyňa Pallas Athéna, ktorá stelesňuje múdrosť štátu. Využili sme aj špeciálnu príležitosť pozrieť sa do nádherného interiéru parlamentu, ktorý je veľmi pôsobivý, s mramorovými stenami a sochami gréckych bohov. Obzvlášť pôsobivá bola starodávna knižnica a mali sme možnosť vidieť i krátke videá o histórii parlamentu.
                 Ďalej naša cesta smerovala k mestskej  radnici, ktorá slúži ako sídlo starostu a mestského zastupiteľstva. Táto neogotická budova nás očarila svojou veľkoleposťou a majestátnosťou. Po príjemnej prechádzke historickým centrom Viedne sme si dopriali oddych v nádhernom mestskom parku plnom voňavých ruží. Po celý čas nás sprevádzala naša pani sprievodkyňa, vďaka ktorej sme mali možnosť spoznať najkrajšie historické skvosty Viedne,  za čo jej veľmi pekne ďakujeme. Ale najväčšie poďakovanie patrí  pani učiteľke Kulháňovej, ktorá celú exkurziu zorganizovala.
                Cestou domov sme sa zastavili v nákupnom centre,  kde sme sa trošku posilnili chutným  obedom a zakúpili suveníry pre našich najbližších. V autobuse vládla dobrá nálada, po chvíľke spieval a tancoval doslova celý autobus. Okrem pána šoféra, samozrejme! A v tejto dobrej nálade sme sa vo večerných hodinách plní pekných a príjemných zážitkov vrátili do nášho mestečka.
                                                                         Mgr. A. Kurucová a žiaci 7.B triedy M. Tenzerová, P. Golha

           
        • viac
        • Športový deň
        • Športový deň

        • 12.10.2023 08:51
        • 6. október 2023 bol v našej škole trochu iný, ako býva  väčšina bežných školských dní. Žiaci prvého stupňa mali olympijský deň, ktorý sme zorganizovali s cieľom podporiť záujem žiakov o šport, a tak prispieť k rozvoju telesnej zdatnosti a zdravšiemu spôsobu života našich detí.

               Po slávnostnom otvorení podujatia sme sa presunuli k jednotlivým stanovištiam, ktorých bolo desať. Žiaci si merali sily v rýchlom behu, v skoku do diaľky z miesta, v hode kriketovou loptičkou, v presnosti, obratnosti, vytrvalosti, v zmysle pre tímovú prácu a pri niektorých disciplínach sa  aj po-

          bavili.

          Pri samotnom súťažení boli triednym pani učiteľkám nápomocní žiaci 8.B triedy, ktorí nielen merali výkony a pomáhali organizovať jednotlivé súťaže, ale svojím priateľským prístupom a slušným vystupovaním boli pozitívnym príkladom pre mladších žiakov.

          Po absolvovaní všetkých disciplín nasledovalo vyhodnotenie. Z každej triedy bolo ocenené najúspešnejšie dievča a najúspešnejší chlapec.

               Aj keď nie všetci mohli byť rovnako úspešní, tento deň bol určite pre mnohých inšpiráciou k zlepšeniu sa vo svojich športových výkonoch, v snahe byť rýchlejší, silnejší a vytrvalejší a možno sa v niekom zrodila túžba zmerať si niekedy v budúcnosti sily s najlepšími športovcami z celého sveta.

          Odmenou pre všetkých nech je radosť z pohybu, príjemný pocit, že sa môže hýbať.

          Poďakovanie patrí všetkým, ktorí svojou aktívnou účasťou a pomocou prispeli k úspechu a príjemnej atmosfére športového dňa.

           

                                                                                          Mgr. A. Malíková

        • viac
        • Dopravná výchova v CVČ
        • Dopravná výchova v CVČ

        • 28.09.2023 10:46
        • S jeseňou sa na našej SNP-éčke už tradične spája aj dopravná výchova našich najmenších. Ani tento raz to nebolo inak. Začiatkom tohto týždňa, v priebehu pondelka a utorka, všetky triedy primárneho vzdelávania navštívili Centrum voľného času v Šuranoch. Tu sa pod vedením pani Ivany Jaššovej venovali spoznávaniu pravidiel cestnej premávky pre cyklistov i chodcov. Svoje zručnosti si mohli precvičiť a zdokonaliť na pripravenom ihrisku, jazdou na bicykloch i kolobežkách. Vyskúšali si aj pravidlá pre chodcov. Verím, že každý odišiel poučený, múdrejší a bohatší o ďalšiu dôležitú skúsenosť. 

                                                                                         Mgr. Monika Mazúchová
        • viac
        • Cvičenia v prírode
        • Cvičenia v prírode

        • 28.09.2023 09:42
        • Piatkový jarmočný deň sme využili na našej SNP-éčke aj na cvičenia v prírode. Naši mladší žiaci na prvom stupni zažili krásny slnečný deň. Po úvodnej besede s pani zdravotníčkou sme vykročili do ulíc nášho mesta. Venovali sme pozornosť dopravnej výchove, sledovali sme okolitú prírodu, ktorá bola po dlhšom období sucha už pomerne vyprahnutá. Vietor na nás sfukoval zo stromov prvé listy a hlásil pomalý príchod jesene. Navštívili sme aj židovský kostol, v ktorom bola výstava tradičných ľudových remesiel, krojov, starších strojov a vďaka pánovi Eliášovi sme si mohli vypočuť aj hru na menej známej fujare trombite. Zo synagógy sme pokračovali do spoločenskej haly, kde sme sa pokochali na výstave plodov ovocia a zeleniny zo záhrad domácich pestovateľov. Tá bola spestrená aj výtvarnými prácami žiakov šurianskych škôl. Pokračovali sme na amfiteáter. Tu sme pod dohľadom slnečných lúčov sledovali vystúpenia šikovných malých spevákov, tanečníkov a hudobníkov zo základných škôl. Cestou späť do školy sme prešli jarmokom, obdivovali, krásne výrobky jarmočníkov a kolotoče, na ktoré sa už žiaci vybrali popoludní so svojimi rodičmi. Bolo to naozaj pestré a zaujímavé dopoludnie.

                                                                                   Mgr. Monika Mazúchová

        • viac
        • Kúzelná fyzika
        • Kúzelná fyzika

        • 28.09.2023 09:43
        • Neverili by ste aká je fyzika zábavná. Naši žiaci  sa  zúčastnili predstavenia pásma experimentov z fyziky a často s neočakávaným dejom, doslova kúzlom. Presvedčili sme sa, že fyzika aj napriek tomu, aká je náročná, môže byť  aj zábavná.

                                                                                          Mgr. Helena Sláviková 

           
        • viac