• Radostné popoludnie s pingpongom
        • Radostné popoludnie s pingpongom

        • 09.11.2023 10:47
        • Športovať pod modrým nebom na čerstvom vzduchu v kruhu svojich rovesníkov bolo zámerom pre vybudovanie pingpongového kútika na školskom dvore. Čo môže byť krajšie, ako spoločne sa baviť pohybom, kolektívnou hrou, lepšie sa spoznávať, utužovať priateľstvo.
          Slávnostné otvorenie pingpongového kútika sme u nás na ZŠ SNP 5 v Šuranoch zahájili prestrihnutím stuhy dňa 19.10.2023. Akcie sa zúčastnilo 125 detí  navštevujúcich ŠKD,
          6 p. vychovávateliek, vedenie školy a pozvaní hostia. Úvodným odpalom loptičky sa odštartoval stolnotenisový turnaj medzi oddeleniami pod názvom Radostné popoludnie s pingpongom.
          Pre nepriazeň počasia turnajové zápolenia pokračovali v telocvični. Vybraní hráči, reprezentujúci svoje oddelenie, boli rozdelení do dvoch skupín, v ktorých prebiehali vzájomné zápasy. Víťazi postúpili do finále, kde bojovali o vzácne kovy. Turnaj v štvorhre prebiehal
          pod dohľadom fundovaného rozhodcu. Telocvičňou sa ozývala veselá nálada, prirodzená súťaživosť, deti z jednotlivých oddelení povzbudzovali svojich aktérov. Na záverečnom ceremoniáli boli vyhlásení víťazi, ktorí boli za svoje športové výkony odmenení medailou a diplomom.
          Vďaka finančnému príspevku NSK a ďalších sponzorov sa zriadením pingpongového kútika 
          na školskom dvore rozšíril výber športových aktivít detí  navštevujúcich nielen ŠKD. Usporadúvaním stolnotenisových turnajov či zábavno-športových popoludní budeme môcť  získavať viac športových nadšencov, pohybom ich viesť k aktívnemu odpočinku, získavať nové zážitky.
          Týmto by sme sa chceli poďakovať NSK i sponzorom za poskytnutú finančnú dotáciu
          na zakúpenie exteriérového pingpongového stola,  materiálu a pomoc pri úpravách terénu, inak by sen nebol premenený na skutočnosť.
                                                          
                                                                                               Xénia Šimková

           
        • viac
        • Tekvicový festival
        • Tekvicový festival

        • 02.11.2023 20:36
        • 18. október nebol pre našich ôsmakov a deviatakov taký obyčajný ako vždy.  Mali sme  možnosť zúčastniť sa na ,,Tekvicovom festivale” na SŠ Gastronómie v Šuranoch. Žiaci z 8. A a 9. A , ale aj z iných škôl, mali možnosť si vytvoriť tímy a následne sa zúčastňovať na zaujímavých aktivitách, ktoré si pre nás pripravili. Bolo medzi nimi napriklad i chodenie po ,,lyžiach”. Taktiež sme mali možnosť sa dozvedieť zaujímavosti o tekviciach, včelárstve alebo ochutnať flambované palacinky. Tím s najvyšším počtom bodov nakoniec vyhral krásnu odmenu v podobe torty pre celú triedu. Aj keď nikto z našej školy bohužiaľ nevyhral, deň sme si aj tak naplno užili!
                                                                                        Liliana Bandová 8.A
        • viac
        • Európsky deň jazykov
        • Európsky deň jazykov

        • 26.10.2023 20:14
        • Dňa 26.septembra sa naši žiaci zúčastnili „jazykového festivalu“ v Trnave, ktorý organizovala Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity v spolupráci s mestom Trnava. Toto podujatie bolo venované Európskemu dňu jazykov. Žiaci sa hravou formou zoznámili s viac ako desiatimi jazykmi sveta, medzi ktorými boli okrem slovenského jazyka aj angličtina, nemčina, španielčina, japončina, latinčina a iné. Zamestnanci a študenti z oddelenia informatiky vo svojom stánku dokonca predstavili žiakom programovací jazyk ako jeden z ľudských, i keď umelo vytvorených jazykov.

          Plnením úloh v jednotlivých stánkoch žiaci dostávali pečiatky do tzv. jazykového pasu, za ktoré si neskôr mohli vybrať malú odmenu.

          Európsky deň jazykov v Trnave sme spojili aj s prehliadkou mesta. Vďaka sprievodcovi sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí z naozaj bohatej histórie tohto malého slovenského Ríma. Po náročnom dni sme sa plní zážitkov vrátili domov dúfajúc, že raz nás opäť cesty zavedú do tohto krásneho mesta. Pretože ako sa hovorí „všetky cesty vedú do Ríma“.

                                                                                                  Mgr. Ľ.Cendrowicz

        • viac
        • Medzinárodný deň školských knižníc
        • Medzinárodný deň školských knižníc

        • 26.10.2023 09:49
        • V pondelok 23. októbra sme si prostredníctvom rozhlasovej relácie pripomenuli Medzinárodný deň školských knižníc, ktorého témou bola „Školská knižnica Vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“. Potom sme sa dramatizovaným čítaním spolu so štvrtákmi preniesli do príbehu o Anne, ktorá chcela zachrániť knihy. Či a ako sa to Anne podarilo, sa už žiaci nedozvedeli. Preto ich úlohou bolo vymyslieť vlastný plán na záchranu kníh. A práve tu sa svojou tvorivosťou a fantáziou prejavila výnimočnosť žiakov. V priestoroch našej školskej knižnice sme tak strávili krásny čas, ktorý nám neuveriteľne rýchlo ubehol.

                                                                                                        Mgr. Ľ.Cendrowicz

        • viac
        • Naši siedmaci a ôsmaci na divadelnom predstavení v Nitre
        • Naši siedmaci a ôsmaci na divadelnom predstavení v Nitre

        • 19.10.2023 09:26
        • Dňa 10. októbra  sme prijali pozvanie našej bývalej žiačky Ivanky Chudivániovej,  študentky Súkromného konzervatória v Nitre, na predstavenie Modrý vták od belgického autora Maurica Maeterlincka. Modrý vták, symbolizujúci  šťastie,  je jednou z najpôsobivejších alegórií svetovej literatúry a  jeho silné posolstvo v súčasnosti určite zapôsobí na každého z nás.
                   Príbeh je stvárnením dobrodružnej výpravy súrodencov Tyltyl a Mytyl za bájnym modrým vtákom, ktorý prináša každému človeku šťastie. Po cestách plných dobrodružstiev hlavných hrdinov za šťastím si aj  naši siedmaci a ôsmaci uvedomili pravé hodnoty života, a to nielen lásku materinskú, ale  i lásku k blížnemu.  Sme veľmi radi, že jednou z postáv bola práve naša bývalá žiačka Ivanka, ktorú sme obdivovali v role Svetla. Držíme jej palce v hereckom svete a ďalšom profesijnom živote!
                  Deti z predstavenia odchádzali nadšené a plné zážitkov s uvedomením si , že  šťastie je vlastne v každom z nás, len ho musíme vedieť rozpoznať a rozdávať!
                                                                                                      Mgr. Aneta Kurucová
        • viac