• Fyzika nás baví! 2 - vyučovanie počas dištančného vzdelávania
      • Fyzika nás baví! 2 - vyučovanie počas dištančného vzdelávania

      • 08.04.2021 10:59
      • V rámci dištančného vzdelávania sa venujeme vo vyučovaní fyziky mnohým zaujímavým témam, ktoré opäť dopĺňame domácimi pokusmi, pozorovaniami či prezentujeme naše zistené informácie.
        Veď posúďte sami........
      • Ako sa siedmaci na snpéčke stali meteorológmi

        Predpoveď počasia je pre nás dôležitou informáciou. Vďaka predpovedi počasia vieme ako sa obliecť, ako si naplánovať víkend, či turistiku alebo dovolenku. Predpovede počasia nám pomáhajú pripraviť sa na ničivý vietor, záplavové dažde či na zavlažovanie záhrad a polí počas sucha. Preto si naši siedmaci vyskúšali úlohu a na chvíľu sa stali meteorológmi. Počas niekoľkých dní pozorovali  počasie. Zistené údaje zapisovali do tabuľky, doplnili rôznymi odbornými informáciami z meteorológie, zostrojili jednoduché meteorologické pomôcky a vytvorili dlhodobé projekty „Pozorovanie počasia“. Dúfame, že sme vás našimi projektami zaujali a možno sa  z niektorých z vás  stanú meteorológovia.

        Ako demonštrovať šírenie tepla

         

        Cez Vianoce ste možno videli ozdobu z nasledujúceho obrázka.

         

        Keď zapálite sviečky, vrtuľka sa roztočí. Čo roztočí vrtuľku?

        Vrtuľka je nad sviečkami a do pohybu ju uvádza stúpajúci teplý vzduch zo sviečok.

        Podobný veterník si vyrobíte aj sami. Z papierového kruhu vystrihnite podľa obrázka papierovú špirálu. Z drôtu si vyrobte stojan a špirálu v strede ľahko napichnite na stojan. Keď váš veterník položíte nad zdroj tepla (radiátor, žiarovka ), špirála sa roztočí. To preto, že vzduch, ktorý sa od zdroja tepla ohrial, prúdi hore. Naopak studený vzduch klesá dolu. Keď v zime sedíte pri okne, cítite ako na vás prúdi studený vzduch, aj keď je okno zatvorené. To okolo vás prúdi vzduch, ktorý sa ochladil pri okennej tabuli.

        Takéto vrtuľky si spravili i naši siedmaci v rámci projektu „Šírenie tepla“ a tu je niekoľko z nich.

         

        Fyzikálne jednotky a meradlá

        Dnes sme na Slovensku a vo väčšine sveta zvyknutí, že vzdialenosť, objem či hmotnosť meriame v desiatkovej sústave. Používame meter, liter, gram a ich násobky či diely. V minulosti to bolo inak a tak sa v starých zápisoch stretávame s mierami ako dlaň, palec, či päsť. Ako vidno, onou mierou všetkých vecí bolo ľudské telo. Tieto sa používali až do roku 1876, kedy sa Rakúsko-Uhorsko rozhodlo používať jednotky metrickej sústavy. Žiaci 6.ročníka sa na hodinách fyziky prvýkrát  stretávajú s fyzikálnymi veličinami a ich jednotkami. Inšpirovali sa históriou merania  a vytvorili si vlastné jednotky a zostrojili vlastné meradlo.

      • Naspäť na zoznam článkov